Sos słodko-kwaśny do ryżu

Inne przepisy

Tech Mamahttps://techrodzinka.pl
Mama z TechRodzinka.pl. Jej hasło to "nie ciężko, a mądrze". Jest więc fanką technologii ułatwiającej życie. Prywatnie mgr inż. i świeżo upieczona mama, która ma ambicję odpowiadać pełnymi zdaniami na pytanie "a to nie nudzisz się na tym macierzyńskim?"

Przepis pochodzi od mamy kolegi TechTaty, dodałam kilka modyfikacji. Przerabiajcie go wedle swoich potrzeb, bo sos wychodzi pyszny za każdym razem. Jest to także przepis „skalowalny”, który nada się zarówno na obiad dla Ciebie i Twojej drugiej połówki jak i na obiad dla znajomych (komuś jeszcze chce się gotować dla znajomych, czy zamawiacie?). Podana ilość składników jest przewidziana dla 4 osób.

Składniki

  • 0,5 kg filetu z kurczaka/indyka
  • puszka ananasa (koniecznie zostaw syrop – jest potrzebny)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w średniej wielkości paski
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 1 duża, posiekana cebula (no w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 cytryny w postaci soku (no wyciśnięty sok z połowy cytryny)
  • 1 szklanka wody (lub dwie – zależy ile chcesz sosu)
  • 1 łyżeczka: słodkiej papryki, ostrej papryki
  • 3 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz według uznania – ja daje po 1/2 łyżeczki
  • ugotowany ryż – tyle, żeby starczyło dla wszystkich 😉

Akcesoria

  • deska do krojenia
  • miska do odkładania pokrojonych składników

Wykonanie

  1. Kurczaczka myjemy, kroimy w kostkę (dla początkujących: nie martw się jej wielkością. Krój tak jak Ci pasuje/jak gdzieś widziałeś). Smażymy ok. 5 min.
  2. Dodajemy cebule i czosnek, podsmażamy kolejne 5 min.
  3. Dodajemy pokrojoną paprykę i marchewkę. Smażymy kolejne ok. 5 min.
  4. Dolewamy odsączony syrop z ananasa oraz wodę. Ja dolewam tyle, żeby reszta była mniej więcej przykryta (zob. zdjęcie).
  5. Dorzucamy ananasa (pokrojonego) oraz przyprawy, keczup i sok z cytryny. Mieszamy, dajemy się wszystkiemu trochę pogotować.
  6. Dolewamy mąkę ziemniaczaną z wodą (łyżka mąki + pół szklanki zimnej wody), mieszamy dokładnie i czekamy aż się zagotuje.
  7. Sos jest gotowy, teraz tylko nałożyć ryż i sos na talerz i można zajadać 🙂

Pro Tipy

  • jeśli jesteś zaawansowanym kucharzem domowym, to możesz wszystko robić „na bieżąco”, nie trzeba przygotowywać wcześniej nic oprócz kurczaka. Dzięki temu przygotowanie jedzenia trwa jeszcze krócej.
  • Smak zależy w dużej mierze od keczupu. Wybierz taki którego smak lubisz 😉