Przepis ten dedykuje Pawłowi C. ponieważ on pierwszy doradził mi “dodaj przepisy na Techrodzinkę”. Uznałam, “czemu nie, sprawdzonymi przepisami trzeba się dzielić”. Oczywiście “jak z KFC” nawiązuje do chrupiącej panierki. Nie oszukujmy się – oryginalnej mieszanki smaków nie da się odtworzyć zwykłemu śmiertelnikowi. Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam przepis (jest już z nami od Sylwestra 2017/2018.)
Składniki
Do mięsa:
- 1 kg piersi z kurczaka (lub indyka)
- 1 łyżka oleju
- przyprawy:
- słodka papryka
- ostra papryka
- czosnek granulowany lub suszony
- sól
- pieprz
Na ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- przyprawy :
- min 1 łyżeczka słodkiej papryki, ale ile Ci się sypnie będzie dobrze
- sól – ja daję 1 łyżeczkę, ale tutaj najlepiej sprawdzi się “do smaku”
- pieprz ja daję 1/2 łyżeczki, ale tutaj także najlepiej sprawdzi się “do smaku”
Na chrupiącą skorupkę:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria:
- 2 miski
- woreczek strunowy szczelny lub pudełko szczelnie zamykane
Wykonanie
Kurczak – przygotowania
- Kurczaka kroimy na takie kawałki żeby wielkościowo przypominały stripsy z KFC, wrzucamy do miski.
- Do tej samej miski dodajemy wszystkie przyprawy i olej.
- Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na czas wedle uznania (wiadomo – na noc najlepiej, ale jeśli tyle nie mamy to nic strasznego się nie stanie)
Reszta zabawy
- Ze składników “na ciasto” przy pomocy łyżki przygotowujemy ciasto. Kolejność dowolna! Mieszamy łyżką aż się połączą.
- Kurczaka wrzucamy do ciasta i mieszamy aż wszystkie kawałki będą pokryte.
- Do pudełka/woreczka wsypujemy składniki “na chrupiącą skorupkę”.
- Wrzucamy kilka kawałków kurczaka i energicznie potrząsamy. Ilość kawałków za jednym razem zależy od wielkości pojemnika. Chodzi o to, by kurczaczki były oblepione nieregularnie – znajdziecie optymalną ilość się w trakcie robienia.
- “Obsypane” kawałki wrzucamy pojedynczo lub po kilka (w zależności od wielkości garnka) na gorący olej na ok. 3-4 minuty (tak, żeby miały pożądany kolor), w tym czasie przygotowujemy kolejną porcję do smażenia. Pamiętajcie aby nie wrzucać za dużo na raz. Spowoduje to zbytni spadek temperatury oleju, a ta jest kluczowa żeby uzyskać pożądany kolor w odpowiednim czasie 😉
Wskazówki (inaczej: PRO TIPY):
- Upewnijcie się, że woreczek/pudełko jest szczelnie zamknięte za każdym razem, bo mąkę sprząta się naprawdę niefajnie.
- Porównywałam przyprawy czosnek suszony i czosnek granulowany. Czosnek suszony smakowo i zapachowo wydaje się być fajniejszy, ale dodajcie to, co macie.
- W zależności od tego na jak duże kawałki pokroicie kurczaka mogą Wam one służyć jako “kotlety” do obiadu a także jako przekąska na imprezie.