Kurczaczki jak z KFC

Inne przepisy

Tech Mamahttps://techrodzinka.pl
Mama z TechRodzinka.pl. Jej hasło to "nie ciężko, a mądrze". Jest więc fanką technologii ułatwiającej życie. Prywatnie mgr inż. i świeżo upieczona mama, która ma ambicję odpowiadać pełnymi zdaniami na pytanie "a to nie nudzisz się na tym macierzyńskim?"

Przepis ten dedykuje Pawłowi C. ponieważ on pierwszy doradził mi „dodaj przepisy na Techrodzinkę”. Uznałam, „czemu nie, sprawdzonymi przepisami trzeba się dzielić”. Oczywiście „jak z KFC” nawiązuje do chrupiącej panierki. Nie oszukujmy się – oryginalnej mieszanki smaków nie da się odtworzyć zwykłemu śmiertelnikowi. Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam przepis (jest już z nami od Sylwestra 2017/2018.)

Polecam do przypraw dodać olej, wymieszać i polać kurczaczki

Składniki

Do mięsa:

  • 1 kg piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy:
    • słodka papryka
    • ostra papryka
    • czosnek granulowany lub suszony
    • sól
    • pieprz

Na ciasto:

Kurak wrzucony do przygotowanego ciasta
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • przyprawy :
    • min 1 łyżeczka słodkiej papryki, ale ile Ci się sypnie będzie dobrze
    • sól – ja daję 1 łyżeczkę, ale tutaj najlepiej sprawdzi się „do smaku”
    • pieprz ja daję 1/2 łyżeczki, ale tutaj także najlepiej sprawdzi się „do smaku”

Na chrupiącą skorupkę:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ja preferuje „obtaczanie” w pojemniku

Akcesoria:

  • 2 miski
  • woreczek strunowy szczelny lub pudełko szczelnie zamykane

Wykonanie

Kurczak – przygotowania

  1. Kurczaka kroimy na takie kawałki żeby wielkościowo przypominały stripsy z KFC, wrzucamy do miski.
  2. Do tej samej miski dodajemy wszystkie przyprawy i olej.
  3. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na czas wedle uznania (wiadomo – na noc najlepiej, ale jeśli tyle nie mamy to nic strasznego się nie stanie)

Reszta zabawy

Smażenie.
  1. Ze składników „na ciasto” przy pomocy łyżki przygotowujemy ciasto. Kolejność dowolna! Mieszamy łyżką aż się połączą.
  2. Kurczaka wrzucamy do ciasta i mieszamy aż wszystkie kawałki będą pokryte.
  3. Do pudełka/woreczka wsypujemy składniki „na chrupiącą skorupkę”.
  4. Wrzucamy kilka kawałków kurczaka i energicznie potrząsamy. Ilość kawałków za jednym razem zależy od wielkości pojemnika. Chodzi o to, by kurczaczki były oblepione nieregularnie – znajdziecie optymalną ilość się w trakcie robienia.
  5. „Obsypane” kawałki wrzucamy pojedynczo lub po kilka (w zależności od wielkości garnka) na gorący olej na ok. 3-4 minuty (tak, żeby miały pożądany kolor), w tym czasie przygotowujemy kolejną porcję do smażenia. Pamiętajcie aby nie wrzucać za dużo na raz. Spowoduje to zbytni spadek temperatury oleju, a ta jest kluczowa żeby uzyskać pożądany kolor w odpowiednim czasie 😉
i gotowe 🙂

Wskazówki (inaczej: PRO TIPY):

  • Upewnijcie się, że woreczek/pudełko jest szczelnie zamknięte za każdym razem, bo mąkę sprząta się naprawdę niefajnie.
  • Porównywałam przyprawy czosnek suszony i czosnek granulowany. Czosnek suszony smakowo i zapachowo wydaje się być fajniejszy, ale dodajcie to, co macie.
  • W zależności od tego na jak duże kawałki pokroicie kurczaka mogą Wam one służyć jako „kotlety” do obiadu a także jako przekąska na imprezie.